Začala sa jarná migrácia žiab, cez cesty im pomáhajú ochranári

12.04.2013 Prešov

Prešov 12. apríla (TASR) - Každý rok v jarných mesiacoch zahynú pod kolesami áut stovky žiab, ktoré opúšťajú svoje zimoviská v lesných porastoch a tiahnu k močiarom a na brehy vodných plôch, kde kladú vajíčka.
V mnohých prípadoch im však trasu pretínajú cestné komunikácie a preto nie všetky dorazia do cieľa svojej cesty. Pri jarnej migrácii im najnebezpečnejšie úseky pomáhajú prekonávať profesionálni ochranári i dobrovoľníci.
Zoológ Roman Trojčák z prešovského pracoviska Štátnej ochrany prírody SR (ŠOP) dnes pre TASR povedal, že aj v Prešovskom kraji majú vytypované lokality, v ktorých by sa populácia žiab bez pomoci ľudí mohla výrazne zredukovať.
Zásah človeka, však podľa zoológa v tomto prípade len pomáha prekonať prekážku, ktorú ľudia sami týmto chráneným živočíchom postavili do cesty. Po jej zdolaní už ochranári do migrácie nezasahujú a všetko zostáva na prírode.
"K lokalitám, kde musíme žabám pomáhať, patrí územie pri obci Haniska v Prešovskom okrese. Ďalšie významné je pri obci Lomné v blízkosti vodnej nádrže Domaša, ale aj pri Uzovskom Šalgove v okrese Sabinov," vysvetlil Trojčák.
Plastové bezpečnostné zábrany zabránia obojživelníkom prístup k ceste a nakoniec sa ocitnú v pripravených záchytných nádobách. Tie ochranári v pravidelných intervaloch kontrolujú a žaby prenášajú na druhú stranu cesty.
"Medzi obcami Kendice a Haniska sme postavili zábranu s dĺžkou približne 200 metrov. Za prvé dni zberu sa nám podarilo preniesť okolo sto jedincov. Rátame, že tento počet dôjde k číslu okolo 400 až 500," povedal dnes po druhom zbere Trojčák.
Pripomenul, že v tejto lokalite ide predovšetkým o ropuchu bradavičnatú, ktorá kladie približne 2000 vajíčok. Je to vzácny a chránený živočích s veľkým významom pre daný ekosystém.
Zoológ doplnil, že na úseku pri Domaši, kde sa podobná činnosť realizuje v spolupráci s dobrovoľníkmi z Východoslovenského ochranárskeho združenia a OZ Zveľaďujeme Stropkov, sa vo štvrtok (11.4.) podarilo cez cestu preniesť vyše 700 žiab.
Pracovníčka ŠOP z Prešova Marta Hrešová dodala, že ak to dovoľujú podmienky, podobné aktivity sa snažia spájať s environmentálnou výchovou.
"Deti sa veľmi radi zúčastňujú na podobných akciách. Dobré je, že získajú kontakt s týmto živočíchom, prestávajú sa ho báť a zisťujú, že tie žaby nie sú až také studené a škaredé. Dôležité je, že takto sa dozvedia aj to, aké sú žaby užitočné," vysvetlila Hrešová.
Trojčák konštatoval, že žaby teraz budú chodiť zbierať v podvečerných hodinách a zábrany na miestach zostanú približne do konca apríla.
 

Vyberte región

mark